Založ si blog

Turizmus po Slovensky. ..

               Spomínam si na časy, keď som ako stredoškolák chodil na Domašu – vtedy sa nazývala „zelenou perlou východu“. Domaša je nádherná vodná nádrž na východnom Slovensku, kde kedysi prekvital turistický ruch. Pri pohľade z jednej časti na druhú, ste mohli vidieť stovky ľudí pri brehu a stovky rozložených stanov. Spomínam si na diskotéky v časti Monika, kde chodilo 1000 – 2000 ľudí z celého východného Slovenska. Parkovalo sa aj 2 km od danej diskotéky, keďže nebolo kde. Bola to najvychytenejšia časť Domaše, kde to naozaj žilo.

images (3)

Stanovačka na Domaši kedysi.

                Aká je realita dnes? Jeden stan a tráva vyše kolien. Rozbité parkovisko, zdemolované zariadenia kedysi prosperujúcich ubytovní a reštaurácii. Ľudí spočítate na prstoch. A takto to vyzerá skoro na celej Domaši, ktorá počas sezóny zamestnávala stovky ľudí a pritiahla tisíce turistov zo Slovenska, Poľska, Ukrajiny, Čiech a Maďarska.

                Kde udělali soudruzi chybu? Zverili jednotlivé strediská pod správu obcí. Tie z vďaky neúmerne zvyšovali poplatky a dane pre chatárov a podnikateľov, vyberali „vstupné“ pri príjazdových cestách a samozrejme nerobili nič pre rozvoj Domaše. Dokonca rozpredávali zariadenia a pozemky. Nenájdete funkčné verejné WC, skoro žiadne služby alebo upravené okolie.

                 Pokiaľ by sa vytvorilo združenie, organizácia alebo subjekt, ktorý by spravoval celú rekreačnú oblasť, možno by to vyzeralo inak. Samozrejme je nevyhnutná aj pomoc štátu, ktorý namiesto podpory a rozvoja, dokáže darovať desiatky miliónov eur fungujúcim firmám, ktoré spravidla dostávajú obrovské štátne zákazky. Vyhadzujú sa desiatky miliónov na stavbu futbalových štadiónov, pričom absolútne nie sú zabezpečené podmienky na rozvoj športu u mládeže (resp.neexistujú). Čiže podľa môjho názoru sa investujú peniaze úplne nezmyselne.

                Štát by mal podporiť rozvoj a výstavbu Domaše. Výsledkom by boli stovky vytvorených pracovných miest jednak pri výstavbe, ale aj z dlhodobého hľadiska. Domaša má obrovský potenciál pritiahnuť tisíce turistov ročne do regiónu Vranova  a Stropkova, čo sú okresy s vyše 25% nezamestnanosťou.

                Vyzývam samosprávy v okolí Domaše, Prešovský samosprávny kraj ale najmä vládu SR, aby začali konať v prospech rozvoja tohto chudobného regiónu.

                Pripomínam že vládna strana SMER-SD získala v týchto okresoch vyše 60% preferenčných hlasov… Avšak úplne kašle na týchto voličov v tomto regióne.

PENTA story!

02.09.2013

Len aby sa nezabudlo, ako vznikla skupina PENTA… Pozrite si krátke video z filmu Zuzany Piussi o vzniku spoločnosti PENTA. http://www.youtube.com/watch?v=gPIBPoQM88A PS: Pozdravujem Digital park II.

Odkaz pre PENTU: Na každú sviňu sa voda varí!

21.08.2013

„Volič nič o ničom nevie, volič je hovno. Volič vníma iba absolútny povrch.“ To sú slová Jaroslava Haščáka z roku 2006, počas stretnutia s Jirkom Malchárkom. Finančná skupina PENTA už vyše 10 rokov korumpuje a deformuje slovenskú politiku a spoločnosť. Je načase pripomenúť týmto eštebáckym oligarchom, že aj na nich raz dôjde a pôjdu za [...]

Otvorený list Vláde Slovenskej republiky!

20.08.2013

Nie ste nič iné ako zberba a odporcovia dobrého vládnutia. Nie ste nič iné ako nájomní ničomníci. Svoju krajinu ste predali za misu šošovice. Svojho Boha zradili pre pár drobných ako Judáš. Je vo vás vôbec niečo dobré? Existuje hanebnosť, ktorá by vám nebola vlastná? Peniaze sú vaším bohom ! Kto z vás neumlčal svoje svedomie za úplatok? Je medzi vami aspoň jeden, [...]

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck /

Macron: Keby Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov

02.05.2024 13:01

Štáty NATO podľa neho najprv tiež vylučovali vyslanie tankov a lietadiel na Ukrajinu, neskôr ale zmenili názor.

Sýria, Maar an-Numán, nemocnica, lekári bez hraníc

Rusko zbombardovalo nemocnicu v Sýrii, obviňujú krajinu príbuzní obetí aj vyšetrovatelia OSN

02.05.2024 12:46

Vyšetrovatelia OSN Rusko niekoľkokrát obvinili z páchania vojnových zločinov v Sýrii.

Ján Mazák

Poslanci odvolali Majerníka a Mazáka z funkcií členov Súdnej rady SR

02.05.2024 12:38

Opozícia i odvolávaní členovia to namietali.

MZV: Premiér navštívil ministerstvo

Blanár: Naše členstvo v EÚ je pre krajinu úspešný príbeh. Na rozvoj sme dostali takmer 28 miliárd eur

02.05.2024 12:05

Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do Únie, podľa Fica by mala vstúpiť hneď po splnení podmienok, povedal premiér Fico.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 75813x
Priemerná čítanosť článkov: 8424x

Autor blogu

Kategórie